Z

Повече за нас

„Захлас” е най-популярното издателство за енигматика в България с близо 30-годишна история.

Основите на „Захлас” са изградени върху идеята за развитието на енигматиката в България. Именно тази идея дава шанс за изява на много млади български енигматици.

Принципа, който следваме е да не се ползват компютърни, а само авторски материали.

В месечното ни портфолио от списания се публикуват над 150 вида авторски енигматични игри. Единствено при нас ще откриете рядко срещаните кръстословици с 30 букви, хоризонтали, вертикали, двойни, тройни и четворни удари.

Това получава постоянното одобрение от любителите на енигматика и превръща издателството в любимо на поколения българи.

История

В края на 1991 година и началото на 1992 година на вестникарския пазар в България се появяват първите частни енигматични списания. Това дава повод на група ентусиазирани студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев” да разработят ново енигматично списание.

Първото списание „Захлас” излиза на 10 април 1993 година. Книжката е във формат А5 от 16 страници и с тираж 60 000 броя. В нея са публикувани 12 кръстословици и 3 конкурсни игри.

В този първи брой на корицата е изобразено популярното замислено човече на „Захлас”, което през годините се превръща в символ за качество в енигматиката.

През 2010 година „Захлас” прескача границите на България и дебютира на европейския пазар с популярните за това време игри Судоку и Футошики. Разпространяват се в Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Испания, Италия, Португалия и Гърция.

В момента издателството продължава да развива българската енигматика, като постоянно публикува в периодичните си списания нови видове енигматични игри.